RESIDENTIAL GYMNASIUM FACILITIES

We are pleased to have recently finished the design and construction of new gymnasium facilities, including steam-room, sauna and climbing wall, within the existing footprint of a historic dwelling.

With expertise in the careful treatment of historic buildings we have enjoyed combining this knowledge with the fundamental design principles that we have grown to encompass; beautiful, unique designs based on purist principles of light, order and proportion.

This project displays the ability to harmoniously integrate modern architecture and period properties.

 
KAH_2573.JPG
 

AT Awards | Shortlist - Treehouse

Studio Kyson are proud to be shortlisted (again!) for the CIAT Alan King Awards 2019 (for projects up to £750k) for The Treehouse.

The installation was undertaken as a practice-wide Research and Development project and culminated in an installation, designed and crafted by members of Studio Kyson, that formed the centrepiece of Kyson’s exhibition Beneath the Veneer in 2016. This followed a body of detailed research started in 2010 into an ancient Japanese method of weatherproofing called Shou Sugi Ban and its relevance today. This project looks beyond modern inventions and considers the revival of the more rudimentary techniques that proved so effective many years ago.

We look forward with anticipation to the award ceremony in September!

final_web_upload_no_white2.jpg
 

AT AWARDS | SHORTLIST - FIRESTATION

Studio Kyson are proud to be shortlisted for the CIAT Architectural Technologist Awards 2019 for our renovation and extension of a former Edwardian fire station. The Fire Station was taken from a near derelict state and converted in to a set of modern offices across the upper floors with Public House at ground level.

We look forward with anticipation to the award ceremony in September!

final_web_upload_no_white.jpg
 

APPEAL FOR LAMBETH MISSION

Following the refusal of Kyson’s new ecclesiastical and hotel development in Lambeth, the client team have successfully compiled and submitted an appeal to the planning inspectorate, with a view to having the Local Authority’s decision overturned. The design of the scheme was signed off by Lambeth in terms of its height, scale and massing, acknowledging the design had taken steps to mitigate its impact on the surrounding context in terms of amenity, but land use for the hotel element of the scheme remained a moot point of contention. It is for this reason the appeal has been lodged, to appeal against the intended change of use on this part of the site, from Church and Community use to Hotel use. We shall continue to monitor how the appeal develops in the coming months.

Updated_CGI_Section.jpg
 

SUCCESS AT YORKTON STREET

Planning permission has been granted on our Yorkton Street office project. The concept marries a solid monolithic base with a timber saw-tooth roof structure that references the architectural language of the surrounding historic building forms. The design introduces a new arrangement of fenestration to all elevations, creating new visual relationships with the surrounding buildings.

A striking choice of materials creates an assured presence on the street - the base, along with the front primary bay, is constructed from unique, charcoal-pigmented clay bricks, with charred timber cladding above. A bespoke anodised metal staircase provides a sculptural connection between the upper and lower masses. A combination of flush glazing and deep-recessed windows introduces intermittent, punctured articulation to each elevation.

Render.jpg
 

ARCHITECTS DECLARE

Along with 300 UK architect practices, Studio Kyson has signed an open letter declaring a climate and biodiversity emergency. Buildings and construction account for nearly 40% of energy-related carbon dioxide emissions and have a significant impact on our natural habitats. This letter declares our commitment to minimising the impact our building work has on the climate and biodiversity loss. To view the letter please go to www.architectsdeclare.com

Architects Declare.jpg
 

ITF HEADQUARTERS COMPLETED

We are pleased to have completed Phase 1 of our refurbishment of the Grade II listed former factory now used as the Headquarters for the International Trade Workers Federation. The refurbishment works have included the reinstatement of the historic open work-floors whilst celebrating the Victorian craftsmanship of riveted ironwork, brickwork and vaulted ceilings. The new material palette pays homage to the building’s heritage utilising a natural palette of clay plaster, timber and steel-framed glazed screens.

KITF3_1052without.JPG
 

HILL TOP HOUSE PLANNING SUBMISSION

Following successful pre-application discussions with Harrogate Borough Council we are pleased to have submitted our design proposal for a fully sustainable, off-grid new dwelling in Lund House Green. Situation in a Special Landscape Area this project falls under the planning category of ‘Paragraph 79’ (previously Paragraph 55), relating to new homes within the countryside. Paragraph 79 projects come with very stringent planning constraints requiring the proposal to be ‘innovative’ and of ‘outstanding architectural quality’. Our proposal is comprised of five agricultural-style structures with purest detailing, each constructed using 3D printed sustainable panels and embedded within a bio-diverse landscape scheme incorporating natural swimming pond, reed bed filtration systems and discrete photovoltaic panels. With a strong understanding of the planning policies relating to such a project we look forward with anticipation to our discussions with the planning department.

565-18_Natural Pool.jpg
 

PRACTICAL COMPLETION AT BRICK STREET

We are delighted to have recently finished our sensitive refurbishment of a late Georgian building within London’s Mayfair Conservation Area. This project saw the introduction of a new apartment designed with minimalist intentions. Exposed historic floorboards and timber beams offset against a neutral, modern material palette.

IMG_9681.JPEG
 

LAMBETH MISSION PLANNING REFUSAL

With every building project there will always be set-backs along the way, particularly with developments on sensitive sites and with designs that seek to set a new architectural precedent for the area. This has been the case with our Lambeth Mission Church development near to London’s landmark Imperial War Museum. After two years of design development and negotiation with the church client, the Greater London Authority, the local community and Lambeth Council we have yet to obtain planning permission for our new ecclesiastical and hotel development, with the design being refused at planning committee. At Kyson we endeavour to meet the needs of our clients and are fully committed to working with the key stakeholders in appealing the decision. We view this set-back as a key point along the lifetime of this project and look forward to seeing how the project develops in the coming months.

 
 

Shortlisted for Architect of the Year Award

Studio Kyson have been announced as finalised for the Office Category for BD’s Architect of the Year Award. Our submission incorporates two of our most recent office developments in Shoreditch and our successful One Pear Place multi-use project.

12.jpg
 

RESIDENCE IN CHELSEA NOW COMPLETE

Three years after our appointment we are excited to have reached practical completion on our historic private residence in Chelsea. This exciting project sees the amalgamation of two townhouses into one and the introduction of a quadruple basement.

 
KCS_6929.jpg
 

Shoreditch High Street

Studio Kyson are currently undertaking the interior design concept for an office fit-out in east London. With each room separated by a black painted Crittall glazing system, the combination of rubber granulate flooring, reclaimed oak panelling, fluted glass and exposed concrete creates an industrial aesthetic, emphasised further by the exposed services.

3.jpg
 

Bonhill

Studio Kyson have completed the interior design for the entrance to a new office building near Old Street, London. The design draws its inspiration from the architecture of the 19th century industrial warehouses make up the local urban grain. Orthogonal geometry and hard, tactile materials of metal, concrete and stone create a robust aesthetic befitting its setting within the historically industrial east London.

1.jpg
 

HILL TOP HOUSE CONCEPT DESIGN

Studio Kyson have completed the design of a fully sustainable, off-grid private house set in an area of natural beauty in north Yorkshire. The design seeks to apply simple yet refined principles of light, order and proportion to create a minimalist design which invites the surrounding countryside deep into the heart of the home.

2.jpg
 

PLANNING PROGRESS: M&S HACKNEY

Kyson's proposed scheme for the redevelopment of the M&S site in Hackney retains the Victorian facade whilst introducing additional scale through carefully articulated new architecture. 

Front_Proposed_5.jpg
 

TREEHOUSE x RAINBOWS

London based choir MUSARC performs ‘Rainbows’ by artist Sarah Kate Wilson in and around Treehouse with an arrangement of ‘Pérotin’s Beata viscera’ by Piper Haywood and Toby O’Connor. The choir creates rainbows using iPad sized hand-held coloured mirrors. As the audience enters the sonic landscape within the London Festival of Architecture, they are caught inside the rainbow, captured through and in selfies
 

2.jpg
 

FINAL STAGES OF OUR PRIVATE RESIDENCE, CHELSEA

Site works are progressing at a steady pace in anticipation of a late summer completion. With first fix M&E works complete and partitions being closed up the focus is now on second fix M&E, installation of finishes & joinery and completion to a high standard of which this prestigious project commands.