Kyson_Treehouse_1

 

TREEHOUSE


TREEHOUSE

 

Forming the centrepiece of the ‘Beneath the Veneer’ exhibition in November 2016, the ‘Tree House’ installation was unveiled to the public marking the practice’s 10th anniversary. Designed and crafted by members of Studio Kyson, we are proud that the process of the making had been beautifully captured by joint collaborators and video artists The Grain.

An abstract take on a traditional concept using a material palette of charred timber (Shou Sugi Ban) and smoked mirrors, the installation explores the raw design principles of form, light and texture. Treehouse expresses these through a series of juxtaposed contrasts in solid & void, dark & light, rough & smooth.

The reflections of the smoked mirrored exterior allow the installation to embed itself within its context. In addition, a series of small blocks of wood, also with charred surfaces, act as casual seating for the structure. Rather than building as a traditional treehouse, Studio Kyson opted for a demountable construction that can be shifted from place to place.

Details

 

Sector: Installation

Location:  Nomadic

Size: 12.2 sqm

Date: 2016

Photography - Images courtesy of DarcStufio, Film produced by The Grain